TUI-DIRECTEUR KERS ZAAIT BEWUST VERWARRING TUSSEN ‘TUI’ EN ‘TUI FLY’




Laat het duidelijk zijn: het Actiecomité is niet tegen toeristen die TUI brengt, maar wel tegen dat zij worden vervoerd door TUI Fly. Er dient goed onderscheid te worden gemaakt tussen de touroperator ‘TUI’ en vliegmaatschappij ‘TUI fly’. Dit onderscheid is van groot belang om de snode plannen van KLM/TUI fly door te hebben: SLM eruit drukken.

‘Touroperator TUI’ (dat zijn Holland International, Kras en Arke) verzorgt de zogenoemde ‘pakketreizen’ (incl. hotel en binnenlandse tours) naar Suriname. TUI heeft naar eigen zeggen een bezetting van 30% op de vluchten van ‘vliegmaatschappij TUI fly’. Dat betekent dat TUI fly voor de overige 70% van haar vluchten zoveel mogelijk boekt met ‘ticket only’-klanten en daarmee rechtstreeks concurreert binnen het segment van de SLM.

Het Actiecomité is dus daarom tegen de komst van TUI fly als derde airline. Want er ontstaat namelijk een overcapaciteit aan stoelen, wat het voortbestaan de SLM in gevaar brengt. De markt is op dit moment te klein voor drie airlines. De vliegtuigen van TUI fly hebben een capaciteit van 300 stoelen. Dus als het gaat om 30% pakketreizen van touroperator TUI, dan betreft het 90 stoelen per vlucht. Op weekbasis is dat 180 stoelen die voor pakketreizen zijn bestemd. Dus 420 stoelen worden dan verkocht door vliegmaatschappij TUI fly aan ‘ticket only’-klanten.

Het Actiecomité is tegen de verkoop van deze 420 ticket only-klanten en vindt dat touroperator TUI de wekelijkse 180 pakketreis-stoelen gelijkelijk verdeeld kan boeken bij de KLM en SLM. De annulering van de SLM-vluchten van 16 november a.s. geeft duidelijk aan dat er een overcapaciteit is aan stoelen is op de markt. Daarom dient de markt snel te worden gereguleerd in het belang van onze national carrier.