FEITEN, CIJFERS & ACHTERGROND - Paramaribo Wake-up Demo zaterdag 2 november 2019




BAAS IN EIGEN HUIS MET EEN STERKE SLM
Vandaag, 2 november, zijn wij als Surinamers bijeen, alle rassen, klassen en leeftijden, om te demonstreren tegen de oneerlijke concurrentie van KLM en TUI fly tegen onze national carrier de SLM. Sommige Surinamers zijn ontevreden over het beleid van de SLM, maar over het beleid gaan de Surinamers zelf. Vandaag gaat het helemaal niet over het beleid van de SLM maar om de SLM als onze national carrier te beschermen en te verdedigen tegen oneerlijke concurrentie.

Op 25 november a.s. zijn wij als natie 44 jaar onafhankelijk en bij onafhankelijkheid hoort ook een onafhankelijke nationale luchtvaartmaatschappij. Iedere Surinamer wilt zich vrij in de wereld kunnen verplaatsen. Wij moeten vandaag de belangen van Suriname verdedigen, want de SLM is jarenlang opgebouwd. Waarom zouden wij dat als kleine en jonge natie niet mogen doen? Want zelf de Verenigde staten van Amerika verdedigt haar binnenlandse markt. Dus wie is Suriname om het niet te doen? Hoe kan men vragen aan Robinhood om te overleven als zij in de Champions League in dezelfde poule wordt geplaatst met Ajax en Bayern München? Maar dat wil niet zeggen dat Robinhood niet mag blijven bestaan.

WAT IS ER AAN DE HAND?
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën vliegt al vanaf 1939 naar Suriname. De SLM bestaat dit jaar 56 jaar. De SLM is in 2017 met TUI fly een samenwerking aangegaan. TUI Fly heeft de samenwerking per 31 oktober 2019 opgezegd en gaat vanaf vandaag, 2 november 2019, 2 keer per week vliegen naar Suriname. Binnen de samenwerking met de SLM vloog TUI Fly één keer per week naar Suriname. Tijdens zijn recente bezoek aan Suriname heeft de directeur van TUI fly, de heer Kers, een verhaal gehouden dat werkelijk aan alle kanten rammelt. Volgens de heer Kers heeft TUI fly de afgelopen 3 jaren flink geïnvesteerd in het toerisme naar Suriname en daar zou de SLM ook van profiteren. De Nederlandse toerist heeft volgens hem kennis gemaakt met Suriname. Deze meneer Kers doet net alsof hij de Columbus is van het toerisme naar Suriname, wat een arrogantie. Er komen al decennia lang Nederlandse toeristen naar Suriname, dus de heer Kers komt pas kijken. De Torarica Group en de SLM bestaan al langer dan 50 jaar.

Verder beweert de heer Kers dat zijn organisatie zich richt op een ander segmenttoerisme, namelijk vliegtickets inclusief hotel. Dit klopt niet omdat touroperator TUI (Holland International, Arke en Kras) daarnaast ook haar eigen airline TUI fly heeft. De heer Kers spreekt zichtzelf ook tegen omdat hij beweert dat 30% van hun passagiers bestaat uit de groep met een vliegticket incl. hotel. Dat wil zeggen dat 70% bestaat uit gasten die alleen een vliegticket kopen en dat is nou juist het probleem.

MAANDAGVLUCHTEN VOL SURINAMERS

De maandagvluchten van TUI Fly zaten vol Surinamers. Juist klanten van de SLM. Hoe kan het ook anders, want TUI fly biedt vliegtickets aan voor € 499. De heer Kers probeert de overheid en het publiek  gewoon voor de gek te houden, want het gaat helemaal niet om toerisme. TUI fly en de KLM willen de Surinaamse markt gewoon voor zichzelf hebben en zij willen dan de prijzen en voorwaarden bepalen. Het verhaal rammelt nog verder want ook de 30% klopt niet. Als dit waar zou zijn dan zouden alle hotels in Paramaribo vol zitten, maar dit is helemaal niet het geval. Allemaal gebakken lucht, heel toepasselijk.

De heer Kers zegt dat TUI fly voor Suriname kiest. Moeten wij daar zo blij om zijn? Moet Suriname afhankelijk worden van een reus die straks alles gaat bepalen nadat alle kleintjes, waaronder ook de SLM, dood zijn? Als de concurrentie is uitgeschakeld zullen zij de prijzen en voorwaarden bepalen. De heer Kers beweert dat hij het jammer vindt dat de samenwerking met de SLM is beëindigd en dat het misschien volgend jaar weer wordt opgepakt. Flauwekul. Waarom ga je dan nu uit elkaar? Dit is alleen om de overheid  in slaap te sussen. Maar in de luchtvaart is zelf een maand heel lang, dus laten wij ons niet in slaap laten sussen met allerlei loze beloften. TUI fly heeft de SLM gewoon als springplank gebruikt om de Surinaamse goudmijn te betreden.



FA DAT KAN?
TUI is de grootste reisorganisatie in Nederland en de KLM is de grootste luchtvaartmaatschappij.
TUI en KLM werken nauw samen met elkaar. TUI is in Nederland de grootste of een van de grootste klanten van de KLM. Het zijn gewoon 2 handen op 1 buik. Zij werken op alle bestemmingen nauw samen met elkaar, dus ook in Suriname. Daarom zijn wij vandaag voor het KLM-kantoor!

Het is allemaal gepland. De KLM maakt op 23 april 2019 bekend dat zij een vijfde vlucht inzetten. En TUI Fly maakt op 18 juni bekend (2 maanden na KLM) dat zij vanaf 2 november twee keer per week gaan vliegen naar Suriname. Dus zonder enig  onderzoek brengen deze giganten samen 700 stoelen per week op de markt. Hoe is dit in godsnaam mogelijk? De KLM en TUI fly bieden gemakshalve samen even 36.400 extra stoelen per jaar aan en dan zeggen dat je voor Suriname kiest.

Samen bieden deze twee giganten 2.600 stoelen aan per week, dat is op jaarbasis 135.200 stoelen. Wij hebben in een eerdere  publicatie aangegeven dat er tot voor kort 115.688 bezoekers arriveerden op jaarbasis met een Nederlands paspoort. Maar dit is niet helemaal juist want via de internationale luchthaven Zanderij zijn dit 111.676 bezoekers. Er komen natuurlijk ook bezoekers uit andere landen via Schiphol en natuurlijk vertrekken er Surinamers met een Surinaams paspoort naar Nederland. Maar deze aantallen zijn peanuts vergeleken bij de bezoekers met een Nederlands paspoort.

Dus hoe kan de KLM in het Noord-Hollands Dagblad van 18 oktober jl. aangeven dat zij zich niet herkent in overcapaciteit van de markt en van het drukken van partijen uit de markt? Goed, de SLM wordt niet uit de markt gedrukt maar WEGGEDRUKT. Wie probeert men voor de gek te houden met toerisme en geen overcapaciteit? Als de SLM bijvoorbeeld 5 keer per week  gaat vliegen dan worden er meer dan 200.000 stoelen per jaar aangeboden vanuit Amsterdam.

OVERCAPACITEIT TEN TOP
Het heeft helemaal niets te maken met toerisme en ja de prijzen zullen gedumpt worden. Op korte termijn zal de consument daarvan profiteren, maar op lange termijn is dit een ramp. Want de tarieven zullen noodgedwongen onder de kostprijs worden verkocht en dan zal de vliegmaatschappij met de minste financiële middelen als eerste failliet gaan. De consument zal maar heel kort plezier hebben, want als de SLM eenmaal is uitgeschakeld zullen de KLM en TUI fly alles bepalen. Dan is Suriname geen baas meer in eigen huis.

De ellende is al begonnen. Recent is TUI fly gekomen met een aanbieding van € 499 en de SLM wil natuurlijk volgen maar kan niet lager en biedt € 599 aan op de zaterdagvlucht. Maar TUI fly en KLM kunnen zich deze oorlog permitteren want die hebben een oorlogskas om u tegen te zeggen. De SLM natuurlijk niet. Een ieder kan zien dat dit een mission impossible is voor de SLM. Voor de SLM is dit geen  toerisme maar ramptoerisme.

DE TOERISTEN VAN TUI FLY ZIJN WELKOM
De heer Kers geeft aan dat TUI fly zich richt op een ander segment van de markt, namelijk de vakantiereizen incl. hotel, en zegt dat 30% van de vliegtuigen worden bezet door dit soort toeristen. De vliegtuigen hebben een capaciteit van 300 stoelen. Dat betekent dat er per vlucht ongeveer 100 toeristen aan boord zijn. TUI fly wilt 2 keer per week gaan vliegen. Dat betekent 200 toeristen per week. Het comité stelt daarom voor dat TUI fly dan 100 stoelen per week afneemt bij de KLM en 100 per week bij de SLM, dan is iedereen geaccommodeerd.
Het actiecomité zal doorgaan met acties, er zal elke maand een actie plaatsvinden.

AANKOMST AANTAL PERSONEN MET NEDERLANDSE NATIONALITEIT VIA ZANDERIJ
De Immigratiedienst van de Militaire Politie (MP) houdt de cijfers bij van het reizende publiek via luchthavens en grensposten. Van de groep met de Nederlandse nationaliteit zijn 111.676 personen in de periode van 1 december 2016 t/m 1 december 2017 via de J.A. Pengelluchthaven binnengekomen en 112.773 hebben het land via dezelfde route verlaten.


Bron: Immigratiedienst van de Militaire Politie / overgenomen van Starnieuws.com